Kawa Robusta

Wielu miłośników kawy zachwyca się aromatem i smakiem głównie kawy Arabiki. Część z nich nie wie nawet, że istnieje kawa Robusta. Przez wielu z nas niedoceniany i zapomniany rodzaj kawy, który po zaparzeniu jest idealnym zastrzykiem energii o poranku.

Pochodzenie kawy Robusta

Na początku kawa Robusta była uprawiana w Afryce. Odkryto ją dopiero w XIX wieku w Kongo. Ze względu na swoje źródło pochodzenia nazywana jest również kawą kongijską. Obecnie jest uprawiana niemal na całym świecie kawowym. W sklepach można się spotkać z odmianami uprawianymi w Indiach, Ugandzie czy Indonezji. Największym jej eksporterem stał się jednak Wietnam.

robusta

Uprawy Robusty

Odmian kawy Robusty jest nie wiele, a zaledwie dwie uprawy tej kawy przeznaczone są do spożycia. Ziarna Robusty pozyskuje się głównie z odmiany Coffea Canephora. Sadzonki Robusty są proste w uprawie. Idealnymi warunkami jakich potrzebuje są:

  • Nieduża wysokość – do 800 metrów nad poziomem morza
  • Wilgotny i ciepły klimat – temperatura powietrza powyżej 24°C, duża ilość opadów

Krzewy kawy Robusta rosną do ośmiu metrów wysokości, a ziarna dojrzewają w ciągu jedenastu miesięcy. Cechują ją obfite zbiory, odporność na różnego rodzaju choroby oraz szkodniki.

Smak kawy

Ciężko jest określić konkretny smak kawy Robusta. Każda z upraw posiada swoje nuty smakowe. Przede wszystkim Robusta jest wyrazista, ostra i mocna. Słynie ona z bardzo dużej zawartości kofeiny – od 2-4%. To właśnie z tego powodu jest cierpka i gorzka.

Przeznaczenie Robusty

Ziarna Robusty są bardzo ważnym składnikiem wszelkich mieszanek kawowych do espresso, gdyż substancje w niej zawarte przyczyniają się do powstawania delikatnej crème na powierzchni naparu. Robusta wykorzystywana jest także do wzbogacania smaku Arabiki w różnego rodzaju mieszankach oraz do produkcji rozpuszczalnych kaw. 100% kawę Robustę można otrzymać jedynie w palarniach bądź sklepach internetowych.

Jeżeli jesteś smakoszem mocnej, wyrazistej kawy to Robusta będzie idealnym wyborem. Zmielona tuż przed zaparzeniem zagwarantuje niezwykły aromat.

Dodaj komentarz